Давно Львівський кафедральний собор римсько-католицької церкви не бачив на музичних акціях в своїх стінах такого скупчення народу, як концерти, що відбулись сьогодні на честь інаугурації відновленого органа «малого хору» (про саме відновлення читайте повідомлення від 18 грудня 2018 року). Тисячі людей прийшли, щоб взяти участь в урочистій месі з нагоди національного свята Польщі - Конституції 3 травня 1791 року - і почути оновлений орган. У тій Конституції бачили зразок успішних внутрішніх реформ, надію на відновлення незалежної Польщі і створення в ній справедливого суспільства, тому це свято сьогодні так співзвучне не тільки етнічним полякам, але також сподіванням і надіям українців.
Після урочистої меси відбувся святковий концерт камерного оркестру та відновленого органа, в якому брали участь органіст, професор Віктор Лияк, Львівський камерний оркестр «Академія», концертмейстер - професор Артур Микитка, диригент - професор Ігор Пилатюк. Програму концерту (можна знайти в Інтернеті) склали два концерти Георга Фрідріха Генделя і концерт Франца Йозефа Гайдна.
Дивно, що цей маленький орган всього на 6 регістрів цілком наповнював звуковий простір величезної базиліки. Перше, що моментально сприймалось на слух - це пропорційно-гармонійна співзвучність саме цього органа та оркестру, ніби вони створені одне для одного. З одного боку, таке враження складалося від своєрідного тембрового забарвлення інструмента, з іншого боку, завдяки безперечній майстерності музикантів. Для характеристики звучання органа найбільше підходить слово «чарівний»: звук органа чарівний, нагадує дзвіночки - ніжний, делікатний, витончений. Чарівний.
До інаугурації органа Міністерство культури Польщі та Інститут «Полоніка» підготували компакт-диск із записом концертів, що прозвучали сьогодні, запис яких був проведений під час холодних грудневих вечорів і ночей після закінчення робіт з відновлення органа.
На фото показані епізод сьогоднішнього концерту, професор Віктор Лияк і органний майстер Бернард Термен, які брали участь у відновленні органа, запису концертів і сьогоднішнього західу.

 

IMG 7742a

 

IMG 7749a