21 січня 2019 року на офіційному порталі Римсько-католицької церкви України у повідомленні «Перший органний концерт у Запоріжжі та перше звучання органа в Перечині на Закарпатті» – http://rkc.in.ua/index.php?&m=n&f=a201901&p=20190118a&l=r повідомлялось, що 17 січня відбувся органний концерт в костелі св. Августина у Перечині на Закарпатті. Інструмент подарував парафії органіст Янош Иболчиш.

Істина про концерт, що відбувся в Перечині виявилась правдивою, але жахливою: концерт таки відбувся, але не на відновленому духовому органі, який знаходився на хорах костьолу, а на вживаному електронному, який подарував храму названий вище органіст.

Духовенство костьолу, який обслуговують священники з конгрегації Отців Міссіонерів св. Вікентия де Поля, щоб звільнити місце для цифрового органа, повністю розібрали і зруйнували історичний духовий орган, що знаходився на хорах костьолу: металеві труби повністю пропали в невідомому напрямку, а дрібні деталі знищили.

Інформація про рік появи органа та прізвище органобудівника невідоме, але з великою долею ймовірності можна припустити, що орган міг бути збудований відомим чеським майстром Яном Тучеком, який активно діяв у той час у регіоні: його органи були встановлені в інших місцях. Ймовірно орган був встановлений в костьолі св. Августина до початку Першої світової війни, тобто до 1914 року. Орган мав шість регістрів, (п’ять в мануалі і один в педалі), орієнтовно близько 350 труб, вже давно не діяв, але був цілком придатним для відновлення. Влітку 2018 року з метою визначення можливості відновлення його оглядали компетентні фахівці, які константували, що збереглись майже повіністю усі труби, дерево не поїджене шашілями, інструмент може бути відновлений при наявності волі та невеликої суми матеріальних витрат. Орган був сильно розстроєний, але при накачаному міхові навіть видавав звуки.

Священники костьолу вирішили інакше: краще мати вживаний електронний двохмануальний, але звучащий орган, ніж потенційно діючий, хоч і історично цінний інструмент, який вимагає відновлення та додаткових витрат.

Парк духових органів в Україні за роки незалежності поповнився 30 інструментами, Здавалося б, що саме католицьке духовенство має бути найбільше зацікавлене у збереженні та відновленні старих органів та набутті нових, найбільше розуміє цінність історичних інструментів. Так воно і є: основну частину набутих органів становлять церковні органи римо-католицької церкви – 20 органів. Але, як показав акт руйнування органа в Перечині, й серед отців-духівників зустрічаються дрімучі невігласи! Духівнки костьолу почали складати акт, в якому заднім числом намагались обгрунтувати непридатність органа для відновлення, але при цьому вони забули, що існують незаперечні факти фотофіксації стану органа, зроблені влітку 2018 року, які демонструються в даному матеріалі.

Прикро, що орган зруйновано, відновлення його історично цінної частини неможливе: бракує значної частини труб, елементів конструкції, збереглись лише найбільші дерев’яні труби та великі елементи. Церковній громаді завдано збитків приблизно на 50-60 тис. євро, а враховуючи історичну давнину інструмента, його цінність тільки збільшується. Взамін прихід отримав вживаний цифровий орган вартістю не більше 5 тис. євро. Якби така подія сталась на приватному підприємстві, то власник змусив би відшкодувати завдані збитки; якби така подія сталась на державному підприємстві чи в організації, то тут справа мала б кримінальне забарвлення з передачею справи в поліцію та слічі органи; церква ж в Україні відділена від держави, тому залишається сподіватись, що правлячий єпископат Римо-католицької церкви та генерали Ордену Отців Місіонерів дадуть правильну оцінку акту вандалізму, що стався в костьолі св. Августина в Перечині на Закарпатті.

Пояснення до фото: двохмануальний - це набутий цифровий орган, інші фото - зруйнованого духового органа.

 

Perechin 02

 

Perechin 10

 

Perechin 07

 

Perechin 09

 

Perechin 05

 

Perechin 08